sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Minne aika juoksee?

Tammi- ja helmikuu tuntuvat luistaneen käsistä! Nyt on tultu maaliskuulle ja se tarkoittaa sitä, että ensi kuun alussa matkaamme Guatemalaan. Huh!

Onneksi varainkeruu jatkuu vielä matkan jälkeenkin. Koossa on vähän alle puolet tavoitteesta niin minulla kuin koko joukollamme yhteensä. Tänä päivänä on ehkä tavallista työläämpää löytää yrityssponsoreita. Tapahtumia olemme järjestäneet ahkerasti, mutta niiden tuotto tahtoo jäädä tavoitteeseen nähden aika pieneksi.

100 000 euron tavoite on suuri, melkein liiankin suuri, mutta samalla ymmärrämme, että kaikki ponnistelut sitä kohti ovat elintärkeitä kumppanijärjestöjemme tekemälle työlle kehitysmaissa.

Minua motivoi eniten luonnollisesti Väestöliiton työ Nepalissa. Omat kokemukseni maassa asuessani ja ymmärrykseni erityisesti naisten asemasta köyhyyden keskellä koskettavat. Asiat ovat pitkälti tabu ja sen vuoksi arvostan erityisesti paikallisten neuvojien kouluttamista.

Olen itse asunut talossa, jossa host-siskoni ei saanut jalallaan astua keittiöön silloin, kuin hänellä oli kuukautiset. Hänen miehensä äiti, joka talossa asui, ei ollut silloin kotosalla, mutta sisko kertoi, että jos olisi kuullut keittiöön menemisestä, olisi lyönyt.

Tavallisessakin perheessä kuukautiset merkitsevät naisen saastaisuutta. Länsi-Nepalin maaseudulla naiset jopa eristetään pieniin majoihin, chhaupadeihin, kuukautisten ajaksi. Kun pienessä, pimeässä majassa on useita naisia voivat sairaudet levitä jopa hengenvaarallisesti.

Meidän on jopa mahdotonta ajatella, mitä se merkitsee. Länsimaisen elämän eläneenä on helppo viitata kintaalla: miksi he eivät kieltäydy, muuta perinteitä, karkaa? Miksi? Mutta ensin on ymmärrettävä, mitä on elää ilman sosiaaliturvaa, omavaraistaloudessa, vanhojen uskonnollisten tapojen kietoutuessa yhä arkipäivään ja kunnian ollessa yhteisön, ei yksilön asia.

Maassa on paljon muitakin uskomuksia ja tabuja. Mitä ajattelet siitä taikauskosta, joka ajaa itsemurhan tehneen omaisen eristetyksi yhteisön ulkopuolelle?

Oikeutemme ei ole muuttaa kulttuuria tai lyödä raamatulla päähän, mutta velvollisuutemme on tuoda inhimillisyyttä ja ihmisyyttä kaukaisen maan arkeen.

http://www.vaestoliitto.fi/kansainvalisyys/hankkeet/aasia/

http://en.wikipedia.org/wiki/Chhaupadi


Maapallo on yhteinen ja väestöräjähdys pelottaa meitä. Seksuaalineuvonta tuo helpotusta myös siihen ja neuvolatoiminta hyvän alun uudelle elämälle.

Meidän kapuajien vapaaehtoistyö jatkuu!

Kuvat: Nepal 2010-2011 Aishworya-orpokoti












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti